...

Cyborg

Cyborg CNC portaalfreesmachines

In onderstaande overzicht kan je makkelijk terug vinden welke componenten standaard op onze machines gebouwd worden en uit welke opties je kan kiezen. Op die manier wordt een machine op maat gebouwd die aan al jouw verwachtingen voldoet en gedurende vele jaren een onmisbare pijler van je bedrijf en productie vormt.

 

Cyborg opties

Standaard uitrusting

Cyborg chassis

Stalen chassis

De basis van elke Cyborg uit de “Pro” reeks is een robuust volledig stalen chassis.  de wanddikte van de stalen balken bedraagt 8 mm.

De massa van een machine bepaalt in hoge mate hoe trillingen geabsorbeerd worden.  Hoe groter de massa, hoe minder ongewenste trillingen.

Voor sommige toepassingen is een nog zwaarder chassis wenselijk. Daarom hebben we “H” reeks ontwikkeld.  Het chassis van deze machines bestaat hoofdzakelijk uit langs- en dwarsbalken van 200 mm x 400 mm met 10 mm wanddikte.  Cyborg freesmachines uit de H-reeks, uitgerust met de juiste spindels kunnen de zwaarste freesjobs probleemloos uitvoeren.

Spindel

Elke Cyborg beschikt standaard over een HSD Mechatronics 7 kW spindel met keramische lagers. Deze spindel, die op elk toerental over een hoog koppel beschikt, freest vlot tal van materialen.

Gereedschappen wisselen gebeurt handmatig, Voor freesjobs die met één enkel gereedschap kunnen uitgevoerd worden is deze spindel een uitstekende keuze.

HSD manuele spindel
Stepper motor

Stappenmotoren

Op de kleinere machines uit de Pro-reeks worden standaard op alle assen microstep motoren gemonteerd.  Die motoren zijn uitgerust met 10:1 planetaire reductiekasten.  Deze combinatie van motoren en reductoren verzekert nauwkeurige bewegingen en een hoge bedrijfszekerheid.

Deze motoren worden ingesteld op een microstapresolutie die resulteert in 130 stappen / mm op de X & Y as en 400 stappen / mm op de Z as.  Een hogere nauwkeurigheid, hogere acceleraties en hogere snelheden zijn mogelijk wanneer servomotoren gemonteerd worden i.p.v. stappenmotoren.

Helicoïdale tandheugels

Alle Cyborg machines worden uitsluitend met helicoïdale tandheugels en tandwielen gebouwd. Schuine tandheugels zijn niet alleen nauwkeuriger en preciezer dan rechte heugels, ze hebben een betere grip en daardoor kan de machine veel hogere snelheden aan.

Helical rack and pinion
Busch Mink MM 1252 AV

Busch Mink vacuümpomp

De krachtige Busch Mink klauwenpomp is verbonden met de vacuümtafel en zorgt ervoor dat platen vast tegen het MDF verliesmateriaal gezogen worden. Deze pompen zijn zeer onderhoudsarm en uitermate bedrijfszeker.  Elke machine wordt standaard geleverd met een afstandsbediening voor de vacuümpomp.

Vacuümtafel

De vacuümtafel is onderverdeeld in vier of meer compartimenten en bestaat uit een wafelijzerstructuur. Met manuele bolkranen of elektronische pilootventielen kunnen de zones individueel geopend of gesloten worden.

Volledig geautomatiseerde vacuümtafels of speciale indelingen met meer of minder vacuümzones zijn mogelijk.

Vacuumtafel
CE safety

CE beveiligingen

Standaard wordt elke machine voorzien van een op het portaal gemonteerd lichtgordijn, druklijsten en schilden. Op die manier wordt de operator optimaal beschermd en hindert de afscherming niet tijdens het frezen.

Zodra het lichtgordijn onderbroken wordt en/of de druklijsten geactiveerd worden, stoppen onmiddellijk alle asbewegingen. Alle machines worden met een CE conformiteitsattest geleverd en voldoen aan de CE machinerichtlijn.

opties

Enroute +

CAM software

Grafische ontwerpen moeten in een .cnc bestand omgezet worden, zodat de Cyborg freesmachine ze op de gewenste maat en volgens de juiste strategie kan frezen.  EnRoute is een heel krachtige CAM software die de gebruiker toelaat om op gebruiksvriendelijke wijze freespaden te berekenen. Ontwerpen kunnen gemaakt worden in verschillende programma’s, zoals Adobe Illustrator, Autocad, Solid Works, CorelDraw,… Enroute beschikt over een uitgebreid arsenaal importfilters (.ai, .eps, .dwg, .dxf, .plt, .pdf,…).  De ontwerpen uit die programma’s kunnen direct en zonder kwaliteitsverlies in EnRoute geopend worden. 

Je importeert het geselecteerde bestand en berekent in Enroute de gewenste freespaden, waarbij je tal van parameters makkelijk kan instellen zoals: voedingssnelheid, toerental, 3D inloop, nesting, freesrichting, enz. … 
Je kan deze parameters opslaan in strategiën, zodat je niet telkens opnieuw alles hoeft te parametreren. Een uitgebreide Enroute training maakt deel uit van de levering.

Enroute is ook beschikbaar als maandelijks abonnement.
Meer weten en Enroute 7 zelf eens uitproberen gedurende 7 dagen?

Yaskawa servomotoren

Yaskawa servomotoren -drives van de laatste generatie zorgen ervoor dat de machine snel, accuraat en bijzonder soepel beweegt. Dankzij de Shimpo reductoren (< 3 boogminuten backlash!) wordt elke beweging vloeiend en krachtig uitgevoerd. 
Cyborg machines die uitgerust zijn met een gereedschapswisselaar worden altijd geleverd met servomotoren.

Yaskawa
HSD spindle

toolchange spindel HSD

Een toolchange spindel biedt vele voordelen. Een Cyborg freesmachine met automatische gereedschapswisselaar neemt zelf automatisch de juiste frezen, waardoor veel tijd bespaard wordt.
De krachtige, luchtgekoelde HSD Mechatronics ES 951 met keramische lagers (9 kW – 12,2 pk) werkt met een HSK-F63 opnamesysteem en beschikt over een hoog koppel op alle toerentallen.

Het maximale toerental van deze Italiaanse spindel bedraagt 24.000 TPM.
De ER-40 spantangen zijn leverbaar voor frezen met diameters van 2 mm tot 26 mm. Deze spindel is  geschikt voor het frezen van diverse materialen, waaronder hout, kunststoffen en non-ferro metalen.

Toolchange spindel Jäger

Het Duitse Alfred Jäger heeft een uitstekende reputatie
en ook deze spindel voldoet aan alle verwachtingen.
De watergekoelde Z100H beschikt over een hoog koppel
op alle toerentallen en kan maximaal 40.000 TPM draaien.
Het opnamesysteem is van het type HSK-E32. Hiermee kunnen frezen van 2 mm tot 20 mm diameter opgespannen worden.

Het maximale vermogen bedraagt 12 kW (Pmax/5s).
Aan 60% belasting (S6) bedraagt het vermogen 8kW.
Deze spindel werd ontwikkeld voor het frezen van kunststoffen en non ferro metalen en is uitermate geschikt om PMMA (acrylglas) glanzend te frezen, maar ook een goede keuze voor het bewerken van aluminium en voor 3D toepassingen.

Jager spindel
Lineaire toolchanger

Lineaire gereedschapswisselaar

Een lineaire toolchanger bevindt zich achteraan de machine en bevat naargelang de breedte van de Cyborg 6, 8 of 10 wisselposities. Elke positie wordt beveiligd met een inductieve benaderingsschakelaar. Op die manier weet de machine permanent welke posities vrij zijn en welke bezet. Zo worden aanrijdingen en crashes uitgesloten.

Dankzij het elektronische kalibratieblokje onthoudt de machine steeds de lengtes van elk individueel gereedschap in de wisselaar.

Roterende gereedschapswisselaar

Een roterende toolchanger bevindt zich aan de rechter zijkant van het portaal van de Cyborg machine. De draaiende carrousel bevat 12 wisselposities. Net zoals bij de lineaire toolchanger wordt de wisselpositie beveiligd met een inductieve benaderingsschakelaar om aanrijdingen te voorkomen.

Machines van de H-reeks hebben een roterende gereedschapswisselaar met automatisch openende en sluitende kap.  Voor freesjobs die het gebruik van verschillende gereedschappen vereisen biedt een gereedschapswisselaar onmiskenbare voordelen.

Jager met MDC

Motorbekrachtigde afzuigvoet

De ‘motorized dust collector’ hebben we ontwikkeld om komaf te maken met het telkens opnieuw manueel moeten instellen van de afzuigmond. Deze geautomatiseerde versie houdt rekening met de lengte van de gereedschappen in de wisselaar en met de geprogrammeerde freesdieptes en past zich automatisch aan.

De afzuigmond bevindt zich altijd op de ideale hoogte, waardoor spanen  zo optimaal mogelijk weggezogen worden.

Koelvloeistof sproeisysteem

Tijdens het verspanen van aluminium, messing,… wordt best gebruik gemaakt van een koelvloeistofsproeisysteem. Zo’n systeem zorgt er niet enkel voor dat de standtijd van de gereedschappen verlengd wordt, het zorgt ook voor een betere randafwerking. Het micro drop systeem zorgt ervoor dat de frezen gekoeld worden door middel van een waas, zonder dat de hele plaat nat wordt. De sturing van de Cyborg schakelt het koelsysteem automatisch aan bij elke Z omlaag beweging, en uit bij elke ijlgang, om zo het verbruik te optimaliseren.

Verschillende koelvloeistofsproeisystemen zijn leverbaar, zoals Fog Buster, HPM, Pomac, …

HPM Nozzles
Riedex DM 160 stofzuiger

Stofzuiger

Een stofzuiger is onontbeerlijk voor het wegzuigen van spanen en stof.
De Riedex DM-160 is een bijzonder krachtige stofzuiger (1448 m³ / u) die zowel voor hout- als metaalbewerking gebruikt mag worden.
Deze stofzuiger wordt automatisch aan- en uitgezet door de Cyborg, de filters in de stofzuiger worden automatisch gereinigd met perslucht. Spaantjes en afval worden in een vergaarbak op wieltjes verzameld, deze bak kan gemakkelijk uit de stofzuiger gereden worden en leeggemaakt.

Dit toestel is CE, DG en DGUV conform en kan maximaal door 5 machines aangestuurd worden.

Camera

Wanneer de ontwerpen die met een grootformaat vlakbedprinter op plaatmateriaal gedrukt werden, nadien uitgefreesd moeten worden, is een camera een onontbeerlijk accessoire. Print buiten het ontwerp ook 4 of meer fidicuals (referentiepunten) met een diameter van 6 mm.
Het Cyborg camerasysteem detecteert deze referentiepunten en zal de freesbanen aanpassen in functie van de vervorming bij het printen. 
Is het ontwerp bij het printen uitgerokken, verschoven, verschaald of anderszins vervormd, dan wordt de freesjob automatisch aangepast en de gedrukte ontwerpen worden correct volgens de gedrukte contouren uitgefreesd.

Camera
Mes

tangentiaal gestuurd Messysteem

Sommige materialen kunnen beter met een mes gesneden dan gefreesd worden. Denk maar aan papier, karton, dun schuim, Forex,… Daarom ontwikkelden we een tangentiaal snijsysteem.  Het mes wordt links van de spindel geplaatst. Zowel een enkelvoudig als een driekoppig snijsysteem zijn leverbaar. Dat laatste bevat dan een elektrisch oscillerend mes, een tangentieel mes en een vouwwieltje voor het rillen van karton. Om de volledige tafel te kunnen bestrijken met het mes, wordt de brug met 250 mm verlengd aan de rechter zijkant.

Aanslagcilinders

Pneumatische aanslagpennen of ‘pop-up pins’ zijn erg handig om plaatmateriaal perfect parallel aan de X-as op de freesmachine te leggen. Wanneer het materiaal geladen wordt, komen de pennen omhoog. De plaat wordt tegen de pennen geschoven en vervolgens zakken ze weer weg. Afhankelijk van het machinetype zijn er vaste of verplaatsbare aanslagcilinders leverbaar. 

Pop-up pins
Surface mapper

Digitale oppervlaktetaster

Door dikteverschillen in je materiaal is het soms moeilijk om vouwlijnen of gravures te maken die overal even diep zijn. Dat probleem kan opgelost worden met onze digitale oppervlaktetaster. De gebruiker bepaalt zelf de steekafstand (resolutie) waarmee de Cyborg met een taster de plaat opmeet. Een 3D puntenwolk wordt gecreëerd waarop vervolgens het freesbestand verticaal geprojecteerd wordt. De Z-as waarden worden tijdens het frezen in real time aangepast, zodat vouwlijnen en/of gravures altijd overal even diep zijn.

LED pointer

Met de LED pointer wordt nauwkeurig een nulpunt bepalen heel eenvoudig. Schakel de LED pointer aan, een helder groen of rood LED kruis schijnt op je tafel. Beweeg met de pijltjestoetsen het kruis naar de gewenste positie. De machine kent de exacte offset tussen spindel en LED kruis en gaat perfect boven het gevraagde nulpunt staan.
Elke machine die met gereedschapswisselaar uitgerust is, wordt ook voorzien van een led pointer.

LED Pointer
Verhoogde brug

Verhoogd portaal

De standaard Z-as doorlaat tussen portaal en freestafel bedraagt 200 mm. Voor bedrijven die dikkere stukken willen frezen kan de doorlaat tot 400 mm verhoogd worden. We verlengen dan ook de Z-as, zodat lange  gereedschappen nog over het werkstuk kunnen bewegen, en zodat korte gereedschappen nog tot tegen het tafeloppervlak kunnen bewegen.

nl_NLNL