Cyborg CNC portaalfreesmachines

In onderstaande overzicht kan je makkelijk terug vinden welke componenten standaard op onze machines gebouwd worden en uit welke opties je kan kiezen. Op die manier wordt een machine op maat gebouwd die aan al jouw verwachtingen voldoet en gedurende vele jaren een onmisbare pijler van je bedrijf en productie vormt.

 

Cyborg opties

Standaard uitrusting

Cyborg chassis

Stalen chassis

Elke Cyborg, van groot tot klein, wordt gebouwd met een zwaar, robuust chassis van 8 mm dik staal.

Hoe zwaarder je machine, hoe beter trillingen opgevangen worden. Daarom is elke Cyborg letterlijk een heavy weight!

Is de Pro reeks toch nog niet zwaar genoeg? Dan hebben we de H reeks in het gamma. Gebouwd uit staal van 11 mm dik, een zware, robuuste constructie, klaar om het zwaarste freeswerk aan te kunnen!

Spindel

Elke Cyborg beschikt standaard over een HSD Mechatronics 7 kW spindel met keramische lagers. Met deze spindel die op elk toerental over een hoog koppel beschikt, frees je vlot tal van materialen.

Tools wisselen doe je handmatig, wil je liever dat alles volautomatisch verloopt? Dan kan je voor een spindel met toolchanger opteren.

Stepper motor

Stepper motor

Op de XA, XB, Y en Z as bouwen we kwalitatieve stepper motoren die zorgen voor vloeiende en krachtige bewegingen. 

Deze motoren hebben een resolutie van 400 stappen / mm op de X & Y as en 800 stappen / mm op de Z as. Wil je nog nauwkeuriger en sneller werken, dan kan je ook voor krachtige servomotoren kiezen.

Helicoïdale tandheugels

Alle Cyborg machines worden uitsluitend met helicoïdale tandheugels en tandwielen van hoogwaardig Duits fabrikaat gebouwd. Schuine tandheugels zijn niet alleen nauwkeuriger en preciezer dan rechte heugels, de machine haalt daardoor ook hogere snelheden!

Helical rack and pinion
Busch Mink MM 1252 AV

Busch Mink vacuümpomp

De krachtige Busch Mink klauwenpomp is verbonden met de vacuümtafel en zorgt ervoor dat platen muurvast tegen het MDF verliesmateriaal gezogen worden. Geen gedoe met dubbelzijdige kleefband of klemmen, deze pomp legt elk materiaal stevig vast zodat je het makkelijk kan bewerken met je Cyborg!

Vacuümtafel

De vacuümtafel is onderverdeeld in vier of meer compartimenten en bestaat uit een wafelijzerstructuur. Met manuele bolkranen of elektronische pilootventielen kan je elke zone individueel openen en sluiten.

Volledig geautomatiseerde vacuümtafels of speciale indelingen van de vacuümzones zijn uiteraard mogelijk.

Vacuumtafel
CE safety

CE safety

Standaard wordt elke machine voorzien van een lichtgordijn, druklijsten en schilden. Op die manier wordt de operator optimaal beschermd.

Zodra het lichtgordijn onderbroken wordt en/of de druklijsten geactiveerd worden, stopt de machine onmiddellijk. Alle machines worden met een CE conformiteitsattest geleverd en voldoen aan de machinerichtlijn.

Extra opties

Enroute +

CAM software

Grafische ontwerpen moet je in een .cnc bestand omzetten, zodat de machine ze op de gewenste maat en volgens de juiste strategie kan frezen. Om freespaden te maken stellen wij je graag Enroute voor.
Deze professionele CAM software laat de gebruiker toe om op gebruiksvriendelijke wijze freespaden te berekenen. Je ontwerp of design kan gemaakt worden in verschillende pakketten, zoals Adobe Illustrator, Autocad, Solid Works, CorelDraw,… Enroute beschikt over een uitgebreid arsenaal importfilters (.ai, .eps, .dwg, .dxf, .plt, .pdf,…) je hoeft je bronbestand dus niet om te zetten in een ander formaat. 

Je importeert het geselecteerde bestand en berekent in Enroute de gewenste freespaden, waarbij je tal van parameters makkelijk kan instellen zoals: voedingssnelheid, toerental, 3D inloop, nesting, freesrichting, enz. … 
Je kan deze parameters opslaan in strategiën, zodat je niet telkens opnieuw alles hoeft te parametreren. Een uitgebreide Enroute training wordt uiteraard door ons voorzien.

Enroute is ook beschikbaar als maandelijks abonnement.
Meer weten en Enroute 7 zelf eens uitproberen gedurende 7 dagen?

Yaskawa servomotoren

Yaskawa servomotoren van de laatste generatie zorgen ervoor dat je machine snel, accuraat en bijzonder soepel beweegt. Dankzij de Shimpo reductoren (< 3 boogminuten backlash!) wordt elke beweging vloeiend en krachtig uitgevoerd. Opteer je voor een machine met toolchanger, dan beschikt je Cyborg automatisch over servomotoren.

Yaskawa
HSD spindle

toolchange spindel HSD

Een toolchange spindel biedt vele voordelen. Je Cyborg kan zelf de juiste gereedschappen oppikken en weer wegzetten, waardoor je veel tijd bespaart.
De krachtige, luchtgekoelde HSD Mechatronics ES 951 met keramische lagers (9 kW – 12,2 pk) werkt met een HSK-F63 opnamesysteem en beschikt over een hoog koppel op alle toerentallen.

Het maximale toerental van de Italiaanse spindel bedraagt 24.000 TPM.
Je kan frezen opspannen met een diameter van 2 mm tot 26 mm. Deze spindel is uitermate geschikt voor het frezen van hout, kunststoffen en non-ferro metalen.

Toolchange spindel Jäger

Het Duitse Alfred Jäger heeft een uitstekende reputatie
en ook deze spindel voldoet aan alle verwachtingen.
De watergekoelde Z100H beschikt over een hoog koppel
op alle toerentallen en kan maximaal 40.000 TPM draaien.
Het opnamesysteem is van het type HSK-E32. Hiermee kan je frezen van 2 mm tot 20 mm diameter opspannen.

Het maximale vermogen bedraagt 12 kW (Pmax/5s).
Aan 60% belasting (S6) bedraagt het vermogen 8kW.
Deze spindel werd ontwikkeld voor het frezen van kunststoffen en non ferro metalen en is uitermate geschikt voor het polijsten van PMMA.

Jager spindel
Lineaire toolchanger

Lineaire toolchanger

Een lineaire toolchanger bevindt zich achteraan de machine en bevat naargelang de breedte van je Cyborg 6, 8 of 10 wisselposities. Elke positie wordt beveiligd met een inductieve benaderingsschakelaar. Op die manier weet de machine permanent welke posities vrij zijn en welke bezet. Zo worden aanrijdingen en crashes voorgoed uitgesloten.

Dankzij het elektronische kalibratieblokje onthoudt de machine steeds alle lengtes van elk individueel gereedschap.

Roterende toolchanger

Een roterende toolchanger bevindt zich op de XA zijde van je Cyborg machine. De draaiende carrousel bevat 12 wisselposities. Net zoals bij de lineaire toolchanger wordt de wisselpositie beveiligd met een inductieve benaderingsschakelaar om aanrijdingen te voorkomen.

Machines van de H-reeks hebben een roterende gereedschapswisselaar met automatisch openende en sluitende kap. Zoals je kan zien, wordt meteen duidelijk welke voordelen een gereedschapswisselaar biedt!

Jager met MDC

Motorized dust collector

De ‘motorized dust collector’ hebben we ontwikkeld om komaf te maken met het telkens opnieuw manueel moeten aanpassen van de afzuigmond. Deze geautomatiseerde versie houdt rekening met de lengte van je gereedschappen en de freesdiepte en past zich automatisch aan.

De afzuiging bevindt zich altijd op de correcte hoogte, waardoor spanen altijd zo optimaal mogelijk weggezogen worden.

Koelvloeistof sproeisysteem

Tijdens het verspanen van aluminium, messing,… maak je best gebruik van een koelvloeistofsproeisysteem. Zo’n systeem zorgt er niet enkel voor dat de standtijd van je frezen verlengd wordt, het zorgt ook voor een nog betere randafwerking. Het micro drop systeem zorgt ervoor dat je frezen gekoeld worden door middel van een waas, zonder dat de hele plaat nat wordt. De sturing van de Cyborg schakelt het koelsysteem automatisch aan en uit, om zo optimaal mogelijk om te springen met koelvloeistof.

Je kan uit verschillende koelvloeistofsproeisystemen kiezen, zoals Fog Buster, HPM, Pomac, …

HPM Nozzles
Riedex DM 160 stofzuiger

Stofzuiger

Een stofzuiger is onontbeerlijk voor het wegzuigen van spanen, stof en residu.
De Riedex DM-160 is een bijzonder krachtige stofzuiger (1448 m³ / u) die zowel voor hout- als metaalbewerking gebruikt mag worden.
Deze stofzuiger wordt automatisch aan- en uitgezet door je Cyborg, de filters in de stofzuiger worden automatisch gereinigd met perslucht. Spaantjes en afval worden in een vergaarbak op wieltjes verzameld, deze bak kan je makkelijk uit de stofzuiger rijden en eenvoudig leegmaken.

Dit toestel is CE, DG en DGUV conform en kan maximaal 5 machines bedienen.

Camera

Wanneer je platen na het bedrukken met een grootformaatprinter wil uitfrezen, is een camera een onontbeerlijk accessoire. Print buiten je ontwerp ook 4 fidicuals (referentiepunten) met een diameter van 6 mm op de plaat.
Het Cyborg camerasysteem detecteert de 4 cirkeltjes en zal op basis van positie en afwijking van de cirkeltjes de freesjob in real-time aanpassen.
Is je ontwerp dus uitgerokken, verschoven of verschaald, geen probleem, de freesjob wordt onmiddellijk aangepast en je stukken worden op de juiste maat uitgefreesd.

Camera
Mes

Mes

Sommige materialen kunnen beter gesneden dan gefreesd worden. Denk maar aan papier, karton, dun schuim, Forex,… Daarom ontwikkelden we een snijsysteem. Het mes wordt links van de spindel geplaatst. Je kan kiezen uit een enkelvoudig of een driekoppig snijsysteem. Die laatste bevat dan een elektrisch oscillerend mes, een tangentieel mes en een vouwwieltje voor het rillen van karton. Om de volledige tafel te kunnen bestrijken met het mes, wordt de brug met 250 mm verlengd aan de XA zijde.

Aanslagpen

Pneumatische aanslagpennen of ‘pop-up pins’ zijn erg handig wanneer je je plaat of materiaal haaks op de freesmachine wil leggen. Wanneer je het materiaal gaat laden, komen de pennen omhoog. Je schuift de plaat tegen de pennen en vervolgens zakken ze weer weg. Je kan zowel voor vast opgestelde pennen als voor verplaatsbare pennen kiezen. Heb je liever aanslagblokken in plaats van cilinders? Ook dat is perfect mogelijk.

Pop-up pins
Surface mapper

Digitale oppervlaktetaster

Door dikteverschillen in je materiaal is het soms moeilijk om vouwlijnen of gravures te maken die overal even diep zijn. Dat probleem kan opgelost worden met onze digitale oppervlaktetaster. Je bepaalt zelf de steekafstand (resolutie) waarbij je Cyborg met een taster de plaat opmeet. Een 3D puntenwolk wordt gecreëerd waar vervolgens je freesbestand op geprojecteerd wordt. De Z-as waarden worden tijdens het frezen in real time aangepast, zodat je vouwlijnen en/of gravures altijd overal even diep zijn.

LED pointer

Met de LED pointer wordt nauwkeurig een nulpunt bepalen heel eenvoudig. Schakel de LED pointer aan, een helder groen of rood LED kruis schijnt op je tafel. Beweeg met de pijltjestoetsen het kruis naar de gewenste positie. De machine kent de exacte offset tussen spindel en LED kruis en gaat netjes boven het gevraagde nulpunt staan.
Makkelijk en handig!

LED Pointer
Verhoogde brug

Verhoogde brug

De standaard doorlaat van onze machines bedraagt 200 mm. Heb je echter dikkere stukken die gefreesd moeten worden, dan kan de doorlaat tot 400 mm verhoogd worden. We verlengen dan ook de Z-as, zodat je lange gereedschappen over je materiaal heen kan bewegen.